27 August, 2007

Siruper / Syrups



(English version after the herb picture, scroll down)

Jeg er stadig innom den flotte bloggen til danske Liselotte. Hun tar virkelig de flotteste bilder. På bloggen hennes fant jeg en oppskrift på lavendelsirup som jeg bare måtte prøve ut. Det er jeg virkelig glad jeg gjorde, for det er noe av det beste jeg har smakt noen gang. I tillegg var den enkel og rask og lage.

Liselotte skrev på bloggen sin at hun har laget en timiansirup også. Jeg har ikke prøvd den, men det fikk meg til å tenke på at en av mine absolutte favoritturter er sitrontimian. Jeg syns den har en så delikat sitronsmak, og til fisk for eksempel, er den suverent god. Den passer imidlertid også godt til søte saker. Jeg bestemte meg for å prøve om ikke det kunne gå an å lage en søt sitrontimian sirup også. Etter litt eksperimentering kom jeg fram til denne oppskriften:

Sitrontimian sirup

2,5 dl vann
200 g sukker
1 ss sitrontimian blader
1 kardemommekapsel, lett knust
Frøene fra en halv vaniljestang




For dem som ikke har urter i nærheten, fins det også en annen variant. Jeg har smakt en mildt krydret og søt sirup hos min mor, som er minst like god som dem med urter. Jeg tror den vil passe spesielt godt i en fruktsalat hvor man har i sitrusfrukter.

Krydder sirup

2,5 dl vann
200 g sukker
½ kanelstang
3 kardemommekapsler, lett knust
Frøene fra en halv vaniljestang

For begge sirupene gjelder det bare å ha alt i en gryte og la det koke en stund. Det er litt vanskelig å anslå hvor lenge, men tar du litt sirup på en kald tallerken, vil du se at den er ferdig når den begynner å bli litt tyktflytende (men ikke altfor seig). Mengden av ingrediensene kan også sees som veiledende. Her gjelder det å smake underveis, og tilsette mer etter smak og behag. Så er det bare å få fruktsalaten og/eller iskremen på bordet :-)




I’m frequently visiting the beautiful blog written by Liselotte, who blogs in Danish. You should visit her blog even if you don’t understand Danish, just to see her beautiful pictures. On her blog I found a recipe for making lavender syrup. I had to try, and it is one of the best things I’ve ever tasted.

Liselotte wrote on her blog that she’s made thyme syrup as well. I haven’t tried that one, but it made me think about one of my absolute favourites among herbs, which is lemon thyme. I think that lemon thyme has got such a delicate lemon flavour. It’s really good with fish, but it’s also very good with sweet flavours. I decided to experiment a little, and came up with a recipe for lemon thyme syrup:

Lemon thyme syrup

2,5 dl water
200 g sugar
1 tablespoon of lemon thyme leaves
1 cardamom pod, slightly crushed
Seeds from half a vanilla bean





For those who haven’t got any herbs around, there’s also another variant. I tasted one that my mother made, which is spicy, mild and sweet. I believe it will work especially well with a fruit salad containing citrus fruits.

Spice syrup

2,5 dl water
200 g sugar
½ cinnamon stick
3 cardamom pods, slightly crushed
Seeds from half a vanilla bean

For both syrups, the same method is used. Just put everything in a casserole, bring to the boil, and let it simmer for a little while until it’s reduced and a bit thickened. It’s difficult to say for how long, but you can put some syrup on a cold plate, and when it’s become a little thick (but not to thick), it’s finished. The amount of ingredients is not to be seen as absolutes. You have got to taste, and maybe add some until it tastes like you prefer it to. Then it’s just a matter of getting that fruit salad and/or ice cream on the table :-)





Det vil si, vi kom ikke så langt som fruktsalat og is, det måtte bare prøves med en gang :-)

That is, we didn't come as far as fruit salad and ice cream, we had to taste it right away :-)

Gaver / Gifts



Samboeren min var så heldig å vinne i konkurransen som Bea lyste ut. Da han ikke er noe særlig tess med garn og pinner, har han overlatt premien, 4 nøster med Rauma Finullgarn, til meg. De passer nøyaktig inn i en av høstens planer, så jeg tror Bea er tankeleser. Jeg tror for øvrig at jeg skal oppmuntre samboeren min til å delta i flere konkurranser i Blogglandia :-)

My partner won a competition that Bea held earlier. He isn’t very interested in yarn, so he’s handed the prize over to me. The yarn, four skeins of Rauma Finullgarn, fit perfect with one of my plans this fall, so I believe Bea is an excellent mind reader :-)




Tomatene mine går ad undas i år. I det hele tatt så har det vært mindre glede på hagefronten enn vanlig, både på grunn av været, og på grunn av at vi har fått mordersneglene hit. Da er det godt man kan pynte opp med flotte perlerier fra Supernøtt i stedet. Ikke for det, de passer aller best rundt halsen min. På denne linken er butikken hennes :-)

My tomatoes aren’t doing well this year. All in all, there’s been less joy in the garden than usual, both because of the weather, and because we were invaded by a lot of Iberia snails, which are not very pleasant creatures. So, I had to decorate with some of Supernut’s lovely jewellery instead to get my spirit up. On this link you’ll find her webshop :-)




I Hemmelig Venn i juni, fikk jeg en flott pakke som inneholdt en håndlaget kort og nøster med Nagano fra Gjestal. Det er et uprøvd garn for meg, og det er veldig kjekt å få garn jeg ikke har prøvd før. I tillegg var det de skjønneste små selbuvotter med pakken, er de ikke flotte?

In Secret Pal in June, I got a great parcel with a handmade card and skeins with a yarn called Nagano from Gjestal. I’ve never tried this yarn before, and I think it’s great to get the opportunity to try it. In addition, the parcel contained some beautiful miniature Selbu mittens, aren’t they lovely?




I Hemmelig Venn i august fikk jeg en flott pakke fra Anlen. Den inneholdt to nøster med garnet ”Tove” som jeg heller aldri har prøvd før, og som sagt tidligere er det veldig kjekt å få uprøvd garn. Da er det stadig noe nytt å lære. I tillegg fikk jeg sjokolade, og ikke minst heklenål nr. 7 som jeg har ønsket meg lenge.

Tusen takk til alle sammen :-)

In Secret Pal in August, I got two skeins of another yarn I haven’t tried before, called ”Tove”. And as I wrote earlier, I always think it’s great to get yarn I don’t know about beforehand, because it gives me an opportunity to learn something new. In addition, Anlen sent me chocolate, and crochet hook 7 mm that I’ve been wishing for for a long time.

Thank you all of you :-)

20 August, 2007

Svartsurbær ~ Aronia / Black Chokeberry ~ Aronia



I fjor hørte jeg om svartsurbær / aronia, som skal være så veldig sunt. Jeg fikk tak i to busker, men det er ikke store avlingen jeg får av dem enda. Etter å ha plantet to små busker selv, visste jeg jo plutselig hvordan denne planten så ut. Jeg måtte egentlig flire da jeg neste gang besøkte svigerfamilien, og oppdaget at de hadde en 60 meter lang hekk med akkurat denne planten. I helga fikk vi komme og plukke av svigerfamiliens overflod. Jeg kan egentlig ikke fordra og plukke bær, men disse er de mest lettplukka bærene jeg har vært borte i, og vi fylte raskt to 10 liters bøtter. I fjor skrev jeg om å lage grønsakssalt, og henviste til at jeg fant oppskriften som var utgangspunktet for det prosjektet, på et diskusjonsfora. Nå har kvinnen som skrev om det, startet en blogg. Dersom du er interessert i å lage ulike ting basert på urter, frukt, bær, og egentlig mye annet godt, bør du absolutt besøke Lene sin blogg. Det er mange spennende oppskrifter der. Der har jeg også funnet hennes oppskrift på ”Svart bærmos” som jeg har tenkt å bruke i forhold til bærene vi har plukket. Så nå regner jeg med å bli sprek som en gyngehest, i alle fall som en bitteliten gyngehest ;-)

Tillegg 22/8-07: Inger forteller i kommentarfeltet at hun bare presser ut saften med en juicepresse og fryser den i isterningposer. Da er det bare å ta opp en terning i ny og ne. Det syns jeg høres ut som en glimrende idé som bare må prøves. Takk Inger :-)




Last year, I heard about Black Chokeberries for the first time, and how healthy they are supposed to be. I planted to small bushes, only to discover that my sister in law has got a 60 meter long hedge consisting of the same bushes. This weekend, we went over to their place, and picked 20 litres of berries. I found a blog (only in Norwegian) with lots of lovely recipes. Since these berries are supposed to be so healthy, I expect to be fit as a fiddle in no time, at least as fit as a very small fiddle ;-)

12 August, 2007

Rockin' Girl Blogger :-)

Jeg er blitt beæret med denne:
I’ve been nominated:




From: Bea & Gurin & Hobbygåsa & Anlen & Marit.

Tusen takk, det setter jeg stor pris på!!

Thank you very much!!


Jeg bestemte meg for å sende den videre til noen inspirerende bloggere jeg ikke har linket til tidligere:

I decided to send it forward to some inspiring people I haven’t linked to before:



Gypsy Purple: Hun finner fram til de vakreste bilder, og det er bare å la seg inspirere av all fargegleden.

She finds the most beautiful and inspiring pictures.


Ullabenulla: Det skal godt gjøres å finne mer skaperglede, som hun villig deler med andre skaperglade.

Lots and lots of inspiring crafting going on.


Capusitalinda: Jeg forstår ikke et ord, men hun er et sant oppkomme av ideèr, med bilder som forklarer alt.

I don’t understand a word, but she’s got lots of ideas, and pictures to explain them all.


The Happiness Project: Alle vil gjerne være glade, men noen går mer systematisk til verks enn andre. Det imponerer meg.

Everybody wants to be happy, but few people actually start to systematically do something about it. This woman does. I’m impressed.

06 August, 2007

Sjal i englemasker / Shawl made with love knots


Jeg har sett mange flotte sjal heklet med kjærlighetsmasker/kjærlighetsknuter/ englemasker/Salomos knuter, blant annet Sylvia sine. Idiothekling har jeg også sett dette bli kalt. Jeg satte meg fore å lære det. Ups, det gikk ikke så greit med det samme. Hele tiden malte ordet ”idiothekling” rundt i bakhodet mitt. Hvis jeg ikke fikk til ”idiothekling” – hm, hva da? Jeg kjente desperasjonen stige, selvtilliten begynne å bli tynnslitt, mens jeg kjente prestasjonsangsten komme nærmere og nærmere. Etter mye strev gikk det et lys opp for meg ved hjelp av bildene på denne bloggen her, samt etter å ha studert diagrammet til denne oppskriften på Garnstudio. Og til den som begynte å kalle denne teknikken for ”idiothekling”: Det var skikkelig dårlig gjort!




I’ve seen a lot of beautiful shawls made with love knots/True Lovers' Knot/ Solomon's Knot/Hail Stone, among them the ones that Sylvia has made. In Norwegian websites, I’ve also seen this technique being called “idiot crocheting”. I decided to learn the technique. At first I didn’t understand a thing. All the time, the word ”idiot crocheting” was stuck in my head. If I couldn’t manage “idiot crocheting”, then what? I felt the desperation rise and my achievement anxiety came closer and closer. After a lot of trying and failing, I managed to do it, with a lot of help from these pictures here, and after studying a diagram related to a pattern on Garnstudio. And to the person who decided to call this technique ”idiot crocheting”: What a lousy thing to do!




Ved et besøk på Garnkroa i Haugesund (som har et veldig bra utvalg i ulike garntyper), fant moren min garnet Sirdar Stampata Super Chunky innerst i en krok. Jeg kjøpte garnet i flere farger, og gikk i gang med Prosjekt ”Hvordan-være-på-besøk-hos-sin-mor-samtidig-som-man-smughekler-et-sjal-til-henne” på heklekrok nr. 6. Heldigvis er min mor en kvinne med mye energi og mye å gjøre utendørs, så smugheklingen gikk bra. Etter at sjalet var ferdig var jeg helt hekta, og lagde 5 til. Denne teknikken er virkelig skapt til hurtighekling av sjal. To av sjalene lagde jeg til niesene mine på 2 og 3 år. Til min store overraskelse var det 2-åringen som var mest opptatt av sjalet sitt. ”Teppen min” kalte hun det og snurret det fornøyd rundt halsen om og om igjen. Jeg trenger vel ikke si noe mer om hvilken effekt det hadde på tantehjertet :-)




On a visit to a yarn store, my mother found the yarn Sirdar Stampata Super Chunky hidden away in a corner. I ended up buying the yarn in different colours. Then I started Project ”How-to-visit-your-mother-and-at-the-same-time-make-her-a-shawl-without-her-knowing-it”, with a crochet hook 6 mm. Luckily, my mother is a woman with a lot of energy and a lot of things to do outdoors, so it was possible to do it. After finishing her shawl, I just couldn’t stop, so I made 5 more. This technique is very well suited for making shawls really fast. Two of the shawls I made were for my little nieces. To my surprise, the two year old was most preoccupied with her shawl. She called it “My blanket” and looked very content when she put it around her little neck over and over again. I guess I don’t have to explain to you what affect that had on a crocheting aunt’s heart :-)




Her er en link til et Englemaskesjal hvor et annet garn er brukt.

På denne linken finner du en instruksjonsfilm.

Boka ”Hekling – ABC for hekleentusiaster” kaller masketypen for Salomos knute. På s. 38 finner man fremgangsmåten, og på s. 91 er det en oppskrift om man ønsker å hekle skjerf.

Here’s a link to a Love knot shawl with another yarn.

On this link you'll find an instruction video.

You’ll also find instructions (for a scarf) in the book "The Crochet stitch bible” by Betty Barnden.