17 September, 2008

Plommechutney / Plum chutney


(Scroll down for English version :-)

Det er masse frukt på trærne i år, og det passer godt, for jeg er veldig fan av å lage chutney. Jeg har gått igjennom en haug med oppskrifter jeg fant på internett, for å komme opp med en god plommechutney. Jeg har hatt to velvillige prøvesmakere som har gått god for oppskriften jeg endte opp med å koke i hop. Her er den:

1 kg plommer
Ca. 600 gr epler (4 stk), kuttet i småbiter
Ca. 500 gr løk (4 stk), kuttet i småbiter
2 hvitløksfedd (raspet)
250 gr rosiner
800 gr deilig brunt sukker (mengden avhenger av hvor søte plommene er)
6,2 dl Heinz eplesidereddik (5%)
Krydder:
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt pepper
1 ts chilipulver
1 ts salt



Kok først plommene med eddiken. Etter en stund gir plommene slipp på steinene, og de kan plukkes opp av gryta. En veldig god kokk har anbefalt meg å bruke eplesidereddik til chutney, og ikke 7 prosenten vi nordmenn ofte har i skapet. Deretter hadde jeg i resten av ingrediensene. Jeg bruker brunt sukker fordi jeg syns det smaker best, men man kan selvfølgelig også bruke hvitt sukker. Jeg har brukt 1 ts chillipulver, men min erfaring er at chillipulver varierer veldig i styrkegrad, og det varierer også hvor sterk man vil ha den. Derfor kan det være lurt å smake seg frem. Har du fersk chili kan du helt sikkert bruke det i stedet. Jeg har brukt det krydderet som var tilgjengelig i skapet på min mors kjøkken. I oppskrifter jeg har sett på nett, er også andre kryddere brukt. Eksempelvis stjerneanis, kajennepepper, nellik og allehånde. Så har du ikke akkurat de krydderne som står i oppskriften her, så kan du kanskje prøve deg fram med andre.
En chutney skal koke lenge, til den tykner. Du kan ha litt chutney på en kald tallerken, for å se hvor mye den stivner når den er kald. Du må nok regne med å småkoke det hele forsiktig i en time, kanskje halvannen. Rør i gryta underveis slik at det ikke setter seg i bunnen. Denne oppskriften gir ca. 2,5 - 3 liter chutney, men såpass må man ha av gode saker :-)



Jeg har sterilisert glassene i 15 minutter på 150 grader i ovnen. Bruker du glass med strikk til, så liker ikke strikkene så høy temperatur. De kan steriliseres ved koking i stedet. Jeg pleier som regel å oppbevare glassene i fryseren, for det er enklest. Men denne gangen har jeg hermetisert dem ved å koke glassene med chutney i 10 minutter i en stor gryte. Alt med eddik smaker bedre etter å ha stått lagret i et par måneder. Så kan man gå vinteren trygt i møte :-)



There are lots of fruit on the trees this year. This suits me very well, because I love making chutneys. I've searched the internet and found several recipes for plum chutney. I've made my own version based on the recipes I found. I've had two family members tasting the finished result, and they are very happy with this version. Here it is:

1 kilo plums
600 grams of apples (about 4 apples), chopped
500 grams of onion (about 4 onions), chopped
2 cloves of garlic
250 grams of raisins
800 grams of lovely soft brown sugar (depending on how sweet the plums are)
620 ml apple cider vinegar (5%)
Spices:
1/2 tsp ground cardamom
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground coriander
1/2 tsp ground ginger
1/2 tsp ground pepper
1 tsp chilli powder
1 tsp salt




First, I boiled the plums in the vinegar. After a while, the plums let go of the stones, and you can pick them out of the casserole. Then I added the rest of the ingredients. I've used the spices I found in my mother's kitchen. In the recipes I found on the web, spices like star anise, cayenne pepper, cloves and allspice are also used. So you can try other spices if you don't have the spices in this recipe at hand. Let the chutney simmer gently for 1 – 1,5 hour until it thickens. Remember to stir occasionally. This recipe gives about 2,5 – 3 litres of chutney, but that's not to much of something this good :-)

I've sterilised the glass jars by putting them in an oven for 15 minutes at 150 degrees Celsius. If you use jars with a rubber ring, the rubber don't like this kind of heat. Boil them in water instead. After you've put the chutney in sterilised jars, there's two ways of keeping them. You can put them in the freezer. Or you can boil the jars in 10 minutes, and then they will keep on a shelf. Good things made with vinegar taste better after a couple of months of storage. And then you can be sure it is going to be a lovely winter :-)



17 comments:

isabel tiago said...

Hello Hilda

You have a nice photos here and so sweet....
In Portugal we call them "compotas".
Thanks for your visit. If you could, see please my other blog:www.partilhardiferencas.blogspot.com.
I think you like.

Anonymous said...

mmmm.... det høres utrolig godt ut!! Det ER noe eget med hjemmelaget, det er som regel verdt det ekstra arbeidet også!

Hobbygåsa said...

Å så godt det ser ut! Jeg har bare spist mango shutney og det er nydelig. Så flink du er. Og du, bare kjør igjennom byen her neste gang også du, her er det svært lite spennende hehe. Ser ut som du kanskje er på ferie enda - kos deg!

Anonymous said...

Takk for tips om heklebok! - Så kjempegodt ut med hjemmelaget chutney :)

Candy Schultz said...

This sounds particularly yummy. If I can get up the energy I will definitely try it. My problem is I only need one jar. No one else in my family will eat this kind of goodie.

Anonymous said...

Mmmm.. det ser deilig ut! Men må innrømme eg vart mest opptatt av epleskrellemaskina di *fnis* Er den like fasinerande som den ser ut som? Ser for meg at det hadde blitt mykje eplekake i huset, om eg hadde hatt ei slik ;)

Hilde C. said...

Thank you for your comments :-)

Takk for hyggelige kommentarer :-)

Bea: Epleskrellemaskinen er nyinnkjøpt, og den er supereffektiv. Fikk den på salg på Jernia :-)

63 grader nord said...

Det så godt ut, kanskje jeg skulle prøve? Men har jeg råd til å ofre de plommene jeg har fått?
Fin blogg!
ha ei fin helg!

Pinneguri said...

Åh, dette hørtes både godt ut og så reklamerte du godt med vakre bilder (ja, man skal ikke skimse av dét når det kommer til mat!). Men hva bruker du/man det til? spurte lutheraneren.

Hilde C. said...

Mona: Skal du først ofre plommene, tror jeg ikke dette er noe dårlig valg :-)

Pinneguri: Ja dette er godt! Jeg bruker det mest til kylling, men også til annet kjøtt. Hvis du f.eks. lager kylling, ris og salat/grønnsaker, så vil en chutney i tillegg heve måltidet ganske mye syns jeg. Eller hvis du lager en gryte/gryterett. Chutney brukes vel til indisk mat, men jeg bruker det også til mat som er temmelig fjernt fra India. Du får kjøpt ulike chutneyer i ganske mange butikker nåtildags, men hjemmelaget er alltid best :-)

Anonymous said...

hei Hilde.
Dette så jammen godt ut, og jeg kjenner smaken i munnen, jeg....litt sånn syrlig.....
En slik epleskreller har jeg også. Utrulig kjekk når man skal ha mange epler, som til en eplekake, og ungene stiller opp med hjelp.
Sjekk epleskrelleren his Claes Olson, den lager spiraler av eplet også. Ps: Fin julegave å gi bort.

Anonymous said...

Så deilig det ser ut! Nam!

Mariana said...

Oh yum! chutney! i was looking for a recipe! great, Im going to give it a try!

Beverline said...

Denne skal jeg prøve! Plukket 5 kg plummer på 20 min i dag og tenkte prøve ut forskjellig. Trengte en oppskrift på chutney og denne så veldig bra ut! Plummechutney passer utrolig godt til ribbe på juleaften!

Lars Soeftestad said...

Jeg har et Victoria tre i hagen som iår bærer overdådig (takk til dere bier!). Men, jeg må altså tynne ut kraftig. Syns det er for galt å kaste frukten. Kan plommekart brukes til å lage chutney?
I have a plum tree in the garden, the species is Victoria (it produces large yellowish-reddish plums in late August). This year it carries abundantly (thanks to you bees!). But, I need to remove a significant amount of the fruit, to produce large fruit and avoid breakage. It's too bad to throw all this away. Can green plums be used to make chutney?

Hilde C. said...

Hei Lars! Det var et interessant spørsmål, jeg aldri tenkt på det. Jeg tok et lite søk på nettet med søkeordene "unripe plums chutney" og da kom det faktisk opp flere oppskrifter på engelsk, så det ser ut til at noen har fått det til. Jeg kikket ikke så veldig nøye på oppskriftene, men du kan jo prøve å søke selv med disse søkeordene, så finner du kanskje en oppskrift som frister. Det ville vært artig å høre om du fant en fin oppskrift. Lykke til!

I tried searching the web using the words "unripe plums chutney", and found several receipes, so it sounds possible. I'm sure you'll find a nice receipe if you do a such a search. Good luck :-)

Lars Soeftestad said...

Greetings,
There are lots of recipes for plum chutney, yours included. However, I can nowhere locate recipes based on _unripe_ plums. I have lived and worked in South Asia, where esp. unripe mangos are used in chutneys, so I know it's possible. The practical issue here is that I would like to remove many of the plums for the trees now (this is written in mid-July) in order that the remaining plums will grow larger. So, I am looking for a chutney recipe that is based on unripe plums.
Thanks, Lars (Norway