Ingenting slår en musikkvideo i ull:
Nothing beats a music video in wool:
AM Syndicate "To the Peasants of the Emperor"
18 September, 2008
17 September, 2008
Plommechutney / Plum chutney
(Scroll down for English version :-)
Det er masse frukt på trærne i år, og det passer godt, for jeg er veldig fan av å lage chutney. Jeg har gått igjennom en haug med oppskrifter jeg fant på internett, for å komme opp med en god plommechutney. Jeg har hatt to velvillige prøvesmakere som har gått god for oppskriften jeg endte opp med å koke i hop. Her er den:
1 kg plommer
Ca. 600 gr epler (4 stk), kuttet i småbiter
Ca. 500 gr løk (4 stk), kuttet i småbiter
2 hvitløksfedd (raspet)
250 gr rosiner
800 gr deilig brunt sukker (mengden avhenger av hvor søte plommene er)
6,2 dl Heinz eplesidereddik (5%)
Krydder:
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts malt kanel
1/2 ts malt koriander
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt pepper
1 ts chilipulver
1 ts salt
Kok først plommene med eddiken. Etter en stund gir plommene slipp på steinene, og de kan plukkes opp av gryta. En veldig god kokk har anbefalt meg å bruke eplesidereddik til chutney, og ikke 7 prosenten vi nordmenn ofte har i skapet. Deretter hadde jeg i resten av ingrediensene. Jeg bruker brunt sukker fordi jeg syns det smaker best, men man kan selvfølgelig også bruke hvitt sukker. Jeg har brukt 1 ts chillipulver, men min erfaring er at chillipulver varierer veldig i styrkegrad, og det varierer også hvor sterk man vil ha den. Derfor kan det være lurt å smake seg frem. Har du fersk chili kan du helt sikkert bruke det i stedet. Jeg har brukt det krydderet som var tilgjengelig i skapet på min mors kjøkken. I oppskrifter jeg har sett på nett, er også andre kryddere brukt. Eksempelvis stjerneanis, kajennepepper, nellik og allehånde. Så har du ikke akkurat de krydderne som står i oppskriften her, så kan du kanskje prøve deg fram med andre.
En chutney skal koke lenge, til den tykner. Du kan ha litt chutney på en kald tallerken, for å se hvor mye den stivner når den er kald. Du må nok regne med å småkoke det hele forsiktig i en time, kanskje halvannen. Rør i gryta underveis slik at det ikke setter seg i bunnen. Denne oppskriften gir ca. 2,5 - 3 liter chutney, men såpass må man ha av gode saker :-)
Jeg har sterilisert glassene i 15 minutter på 150 grader i ovnen. Bruker du glass med strikk til, så liker ikke strikkene så høy temperatur. De kan steriliseres ved koking i stedet. Jeg pleier som regel å oppbevare glassene i fryseren, for det er enklest. Men denne gangen har jeg hermetisert dem ved å koke glassene med chutney i 10 minutter i en stor gryte. Alt med eddik smaker bedre etter å ha stått lagret i et par måneder. Så kan man gå vinteren trygt i møte :-)
There are lots of fruit on the trees this year. This suits me very well, because I love making chutneys. I've searched the internet and found several recipes for plum chutney. I've made my own version based on the recipes I found. I've had two family members tasting the finished result, and they are very happy with this version. Here it is:
1 kilo plums
600 grams of apples (about 4 apples), chopped
500 grams of onion (about 4 onions), chopped
2 cloves of garlic
250 grams of raisins
800 grams of lovely soft brown sugar (depending on how sweet the plums are)
620 ml apple cider vinegar (5%)
Spices:
1/2 tsp ground cardamom
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground coriander
1/2 tsp ground ginger
1/2 tsp ground pepper
1 tsp chilli powder
1 tsp salt
First, I boiled the plums in the vinegar. After a while, the plums let go of the stones, and you can pick them out of the casserole. Then I added the rest of the ingredients. I've used the spices I found in my mother's kitchen. In the recipes I found on the web, spices like star anise, cayenne pepper, cloves and allspice are also used. So you can try other spices if you don't have the spices in this recipe at hand. Let the chutney simmer gently for 1 – 1,5 hour until it thickens. Remember to stir occasionally. This recipe gives about 2,5 – 3 litres of chutney, but that's not to much of something this good :-)
I've sterilised the glass jars by putting them in an oven for 15 minutes at 150 degrees Celsius. If you use jars with a rubber ring, the rubber don't like this kind of heat. Boil them in water instead. After you've put the chutney in sterilised jars, there's two ways of keeping them. You can put them in the freezer. Or you can boil the jars in 10 minutes, and then they will keep on a shelf. Good things made with vinegar taste better after a couple of months of storage. And then you can be sure it is going to be a lovely winter :-)
10 September, 2008
Mzansi Madame
Mzansi Madame er en blogg som ble startet i august 2008. Kvinnen bak bloggen presenterer den slik: "Mzansi Madame is about showcasing South African design and also creating a link between S.A designers and Norwegian designers."
Jeg tenkte med en gang at det er jammen en spennende og kreativ miks, å skulle presentere design fra to land som ligger på hver sin ende av jordkloden, en langt mot sør og en langt mot nord. Da kvinnen som skriver bloggen spurte om hun kunne få presentere noe av det jeg har lagd, ble jeg veldig glad, og veldig smigret. Linken er her :-)
The Mzansi Madame blog is a blog started in August 2008. The woman behind the blog presents it like this: "Mzansi Madame is about showcasing South African design and also creating a link between S.A designers and Norwegian designers."
I immediately thought that this sounds like an exiting and creative mix, to present design from two countries situated on opposite ends of the globe, one far south and one far north.
When the woman who writes the blog asked if she could feature some of the things I've made, she made me very happy, and I felt very flattered. Here's the link :-)
Prima Ballerina
Jeg er fremdeles i "badflyktighet" på landet, og det er bildene mine også. La meg få presentere denne gårdens Prima Ballerina, Aria :-)
I'm still on a holiday in the countryside, and so are my photos. Let me present to you, this farm's Prima Ballerina, Aria :-)
Subscribe to:
Posts (Atom)