22 April, 2008

Vårtegn / Signs of spring


I nabolaget mitt finnes en gammel hage. Jeg er veldig glad i gamle hager. De har en egen stemning. Høye trær og store busker som har fått stå og vokse i årevis, og som kaster skygger og filtrerer sollyset, og skaper en helt særegen stemning. Den stemningen man ikke finner når man står på metervis av åpen plen.

In my neighbourhood there’s an old garden. I’m so in love with old gardens. They have a special atmosphere. Tall trees and bushes that have been allowed to grow for years, cast shadows and filter the sunlight. They create this aura of tranquillity. An atmosphere you can not find when you’re standing on an open lawn.Jeg er blitt fortalt at dette er et sommerhus. Derfor tok jeg sjansen og snek meg inn hageporten. Jeg turde ikke gå mange metrene inn i hagen, men det trengte jeg heller ikke. Det jeg var på utkikk etter lå rett innenfor hageporten.

I’ve been told that this is a summer house. So I took my chance and snuck in the garden gate. I didn’t go far behind the gate, I did not need to. What I was looking for was just behind the fence.Ser dere hva jeg mener?

Do you see what I mean?Mengder av blåveis (Hepatica nobilis). Jeg tror det må være Det Store Blåveisåret i år.

An abundance of liverleaf/liverwort (Hepatica nobilis). There are so many of them this year.


Men det var egentlig ikke den blå blåveisen jeg var på jakt etter. For noen år siden leste jeg om rosa blåveis i et hageblad, og det var dem jeg så fra veien.

But it was not the blue liverleaf I was looking for. A few years back I read about the pink liverleaf in a magazine, but I’ve never seen one. That was what I saw when standing outside the garden.

Er den ikke yndig vakker der den står?

It looks so tender and beautiful, don’t you think?

12 comments:

Eva said...

Kjempefine bilder! Og rosa blåveis har jeg aldri sett før. den var nydelig da! Ha en fin dag! :)

Pinneguri said...

Aha, du er et offer for Den Store Urbane Vandrehistorien om Fredning av Blåveis, kjære :D Blåveis er ikke, og jeg gjentar ikke fredet. I hvert fall ikke i Norge. Men denne myten gjør det enkelt å være blåveis, og det er jo bra!
Jeg så forresten at det er kommet ut en norsk bok om blåveis, det er ikke akkurat hverdagsmat, noe så sært, noe så smalt.

Da jeg bodde på Nesodden tidligere var det store blåveisfelt, og der gikk det an å finne både rosa, hvite, lilla og blåveis med et stort antall kronblader. I Japan går enkelte blåveiser til priser som bare rike, hvite, menn kan betale ;)
Men det var et vakkert innlegg ellers, som du veit er jeg en stor fan av bildene dine. Jeg har også det med å åpne hageporter når folk ikke er hjemme og ta bilder av hagen deres så vi er i hvert fall to :)

Lena said...

Sånne hager liker jeg også, kan huske flere slike fra der jeg bodde som liten. Var nesten litt skummelt å gå inni disse hagene, det var en speiell atmosfære der. Og nyyyydelige blomster!! :o)

Hilde C. said...

Takk Eva :-)

Pinneguri: Nå fikk du meg til å rødme, slå opp i fredningslister, og endre innlegget mitt. Du har helt rett, jeg er offer for en urban myte. Og jeg som hadde opparbeidet meg så mye deilig moralsk harme... Ja, ja, sånn kan det gå. Flatt på magen lander man noen ganger, med pannebrasken i blåveisskogen. Det er godt du opplyste meg. Nå skal jeg gå og grave opp noen og selge dem til rike japanere ;-)

candyschultz said...

I get those flowers in my garden but I didn't know what they were called. Not the pink ones but masses of the blue are heavenly. We have a garden instead of a lawn. It is only about twelve years old but it is coming along. I shall have to put up photos in a month or so.

Be well.

marit said...

Nå fikk jeg hjemlengsel...blåveis har vi MASSE av på sørlandet, men her på vestlandet er det helt tomt:-(
Nydelige bilder!

Supernøtt said...

Ah, jeg bare venter på at min ene bittelille blåveis skal blomstre. Dette var en herlig hage, og veiser gjør meg alltid glad :-)

Unsepus said...

Så fint det er med blåveis! Her finnes kun hvitveis, så blåveis føles liksom litt mer eksotisk :-)

Anonymous said...

Eg óg trudde at blåveisen var freda!! Kan ikkje huske kor eg "lærte" det.. Forhåpentligvis ikkje på lærarskulen, siden Pinneguri seier det er feil ;)
Mulig vi på vestlandet er opplært med det, nettopp fordi det er så få av dei her?

Uansett, nydelige bilder Hilde! Sånn hage vil eg ha når eg blir stor og får meg hus.. *drømme*

Wendy said...

A beautiful enchanted garden. Those flowers are very sweet. I don't think I could resist walking through that garden gate either.

Rebecca said...

It is all so beautiful. I love this time of year, where suddenly everything is coming alive. Near me, it seems like in the last few days, all the hyacinths and daffodils and tulips are blooming and even some trees are already flowering, it's so exciting!

Trinemor said...

For noen fantastiske bilder du har tatt. Jeg ønsker meg en slik hage! :-)