(This blog post is only in Norwegian – sorry :-)I hagen her er regelen at det ikke er plass til primadonnaplanter. Med det mener jeg planter som krever spesialbehandling for å vokse. Vi praktiserer heller "survival of the fittest". Men som alltid er det ingen regel uten unntak. Unntaket for meg er basilikum. På sitt verste er basilikum er skikkelig sytepave, som klager med en gang den ikke har våt nok jord, eller det er litt for kaldt, eller den føler at det trekker litt. Hadde den kunnet snakke, ville den sannsynligvis krevd skjerf av det fineste alpakkagarn å ha rundt halsen.
På sitt beste derimot, er basilikum så lekker, og så vakker, og dufter så deilig, og smaker så himmelsk, at jeg overhører alle klagene, og pusler med den så godt jeg kan. Det skal visstnok være sånn at basilikum har egenskaper som bidrar til sinnets munterhet. Det tror jeg på, for når jeg stikker nesa ned i en potte med basilikum og kjenner duften, så blir jeg direkte lykkelig. Får jeg spise den i tillegg, så blir jeg dobbelt lykkelig. Etter noen års bailikumpraksis, tenkte jeg at det var på tide å skrive en bloggpost om hvordan man kan lykkes med å dyrke vanlig storbladet basilikum.
Frø skal vel egentlig sås i såjord, og deretter plantes om i jord med mer næring i. Å holde på sånn med basilikum er ikke enkelt. Jeg har derfor prøvd meg fram, og funnet en mye enklere metode. Jeg fyller en stor potte med plantejord. Over laget med plantejord, legger jeg et lag med såjord (omtrent et par centimeter). Så legger jeg frøene oppå der igjen (uten å dekke dem), vanner, og dekker så potta med gjennomsiktig plastikk (med huller i). Et frø blir til en stilk, så vil du ha en frodig potte med basilikum, så må det flere frø til. Frøene spirer så i den næringsfattige såjorda, og når de har vokst littegrann, når de fram til den næringsrike plantejorda. På bildet over her, er det en uke siden frøene ble plantet.
Basilikum trenger jord som er jevnt fuktig. Den trenger også mer varme enn det planter vanligvis får her i landet. Derfor trives den i drivhus. Uten drivhus, så kan man ha den i vindusposten. Hvis du ønsker å dyrke den utendørs, så gjelder det å finne den aller varmeste og luneste plassen du har, og håpe på en varm sommer. Man kan også lage minidrivhus ved å skjære bunnen av store brusflasker og plassere dem over potta.
Jeg ønsker å få mest mulig ut av plantene. Når de klippes, så klipp rett overfor det nederste lille bladparet på stilken. Da vil planten fortsette å gro. Den vil ikke bli like fin som den var før første klipping, men dog.
Jeg ønsker også å forvare basilikum jeg har høstet, på best mulig måte. Dessverre egner basilikum seg overhodet ikke til tørking. Tørr blir den, men den mister smak og aroma. Å fryse skjøre basilikumblader frister heller ikke. Moren min fant imidlertid ut at basilikumpesto kan fryses, så det er blitt praksis nå. Etter at pestoen har vært frosset, er den like god på smak, men mister fort den friske fargen.
Dette er oppskriften jeg bruker på pesto:
Bladene fra en potte basilikum
2 fedd hvitløk
2 ss pinjekjerner – om du rister pinjekjernene i en tørr stekepanne, så får de mer smak.
3 ss nyrevet parmesan
2 ts maldon salt eller grovsalt (litt mindre om du bruker finsalt)
1 ts hel pepper
1,5 dl olivenolje
Alle ingrediensene blandes med en stavmikser eller i en matmølle. Bon apetit :-)