28 May, 2009

Basilikumguide


(This blog post is only in Norwegian – sorry :-)
I hagen her er regelen at det ikke er plass til primadonnaplanter. Med det mener jeg planter som krever spesialbehandling for å vokse. Vi praktiserer heller "survival of the fittest". Men som alltid er det ingen regel uten unntak. Unntaket for meg er basilikum. På sitt verste er basilikum er skikkelig sytepave, som klager med en gang den ikke har våt nok jord, eller det er litt for kaldt, eller den føler at det trekker litt. Hadde den kunnet snakke, ville den sannsynligvis krevd skjerf av det fineste alpakkagarn å ha rundt halsen.
På sitt beste derimot, er basilikum så lekker, og så vakker, og dufter så deilig, og smaker så himmelsk, at jeg overhører alle klagene, og pusler med den så godt jeg kan. Det skal visstnok være sånn at basilikum har egenskaper som bidrar til sinnets munterhet. Det tror jeg på, for når jeg stikker nesa ned i en potte med basilikum og kjenner duften, så blir jeg direkte lykkelig. Får jeg spise den i tillegg, så blir jeg dobbelt lykkelig. Etter noen års bailikumpraksis, tenkte jeg at det var på tide å skrive en bloggpost om hvordan man kan lykkes med å dyrke vanlig storbladet basilikum.Frø skal vel egentlig sås i såjord, og deretter plantes om i jord med mer næring i. Å holde på sånn med basilikum er ikke enkelt. Jeg har derfor prøvd meg fram, og funnet en mye enklere metode. Jeg fyller en stor potte med plantejord. Over laget med plantejord, legger jeg et lag med såjord (omtrent et par centimeter). Så legger jeg frøene oppå der igjen (uten å dekke dem), vanner, og dekker så potta med gjennomsiktig plastikk (med huller i). Et frø blir til en stilk, så vil du ha en frodig potte med basilikum, så må det flere frø til. Frøene spirer så i den næringsfattige såjorda, og når de har vokst littegrann, når de fram til den næringsrike plantejorda. På bildet over her, er det en uke siden frøene ble plantet.Basilikum trenger jord som er jevnt fuktig. Den trenger også mer varme enn det planter vanligvis får her i landet. Derfor trives den i drivhus. Uten drivhus, så kan man ha den i vindusposten. Hvis du ønsker å dyrke den utendørs, så gjelder det å finne den aller varmeste og luneste plassen du har, og håpe på en varm sommer. Man kan også lage minidrivhus ved å skjære bunnen av store brusflasker og plassere dem over potta.Jeg ønsker å få mest mulig ut av plantene. Når de klippes, så klipp rett overfor det nederste lille bladparet på stilken. Da vil planten fortsette å gro. Den vil ikke bli like fin som den var før første klipping, men dog.Jeg ønsker også å forvare basilikum jeg har høstet, på best mulig måte. Dessverre egner basilikum seg overhodet ikke til tørking. Tørr blir den, men den mister smak og aroma. Å fryse skjøre basilikumblader frister heller ikke. Moren min fant imidlertid ut at basilikumpesto kan fryses, så det er blitt praksis nå. Etter at pestoen har vært frosset, er den like god på smak, men mister fort den friske fargen.Dette er oppskriften jeg bruker på pesto:

Bladene fra en potte basilikum
2 fedd hvitløk
2 ss pinjekjerner – om du rister pinjekjernene i en tørr stekepanne, så får de mer smak.
3 ss nyrevet parmesan
2 ts maldon salt eller grovsalt (litt mindre om du bruker finsalt)
1 ts hel pepper
1,5 dl olivenolje

Alle ingrediensene blandes med en stavmikser eller i en matmølle. Bon apetit :-)


11 comments:

Lenedyret said...

Hihi, skikkeleg kult, informativt og med oppskrift... 3 ting på en gang, men det kan vel ikke være mulig?? :D

Annepålandet said...

Jeg har bare sådd basilikum en gang, og det gikk fint en lang stund, men i løpet av sommeren visnet mye av basilikumen for meg. Nå skjønner jeg - etter å ha lest innlegget ditt - at det antakelig er for kaldt og trekkfullt her. Men det var jo gøy å prøve i hvert fall!
Ha en fin pinse!

twistedinstitches said...

Is that basil growing in a pot?

I'm very jealous! I LOVE Basil and mine hasn't sprouted yet in the garden...I will have to post a pic on my blog when it does!

YUMMY!!!

:)

Have a great week-end Hilde!

Lykkelita said...

Flott innlegg- takk for råd om basilikum, jeg har forsøkt å få den til en gang tidligere, men det gikk heller dårlig.
Nå tror jeg jammen jeg skal forsøke igjen:)
Ha ei strålende pinsehelg!

Hobbygåsa said...

Jeg leser så øyet blir stort og vått, og ser for meg katastrofebasilikum hvis jeg hadde prøvd meg :-) Når jeg hører jevnt fuktig jord skjønner jeg at dette kan jeg prøve - med garantert resultat av visne småplanter. Jeg trenger planter som liker sjokkvanning - vannes en gang hver 14 dag - masse på en gang :-) Ha en fin pinse Hilde!

Claudine said...

please translate this! I hope to find the solution, why my basilicum never groves well!
you may also write in german ;-)
with love claudine

Hilde C. said...

Takk for hyggelige kommentarer :-)

Thank you for your kind comments :-)

Claudine: I'll make an English translation, but it will have to wait a few days :-)

Sylvia said...

Mmmmm...Basilikum er nydelig! Og her fikk jeg jammen vann i munnen også!
jeg kjøper basilikum i potte, og jammen lever den ikke enda, den jeg kjøpte for en mnd siden. jeg har den både til pynt og til bruk, ikke verst vel?
Lykke til med dine planter, Hilde.

innfall said...

Så kjekt med en bruksanvisning fra en som kan sin basilikum! Jeg har aldri tenkt på å så mange frø i én potte, men det var jo selvsagt veldig lurt. Er det for sent å så nå?

Hilde C. said...

Sylvia: Du har åpenbart fulgt rådene med varme og vanning, da pleier de å holde seg en god stund :-)

Innfall: Det er ikke for sent å så nå. Basilikum vokser ganske raskt når den trives. Lykke til :-)

Bea said...

Eg har nettopp oppdaga Pesto.. Litt treig, ja :) Basilikum er vel ein krydder eg absoluttt burde ha i krydderkrukka mi. Mulig eg må til å så, eg óg..