22 January, 2010

Masala Chai


Jeg er kommet vel hjem igjen. En tur til vestlandet var akkurat hva jeg trengte, og nå har jeg mer inspirasjon og planer enn jeg vil klare å sette ut i livet, men det er jo et luksusproblem. På vestlandet hadde jeg en hyggelig kveld hos stesøsteren min. Vi ble blant annet sittende og snakke om te (før hun fant fram alle Tilda bøkene og lånte dem ut til meg – det er stesøsteren sin det!). Da fortalte jeg henne om en te som en kamerat fra Pakistan lærte meg å lage tidlig på 90-tallet. Det begynte med at han serverte meg den og fortalte at det var slik de pleide å lage teen hjemme hos ham da han vokste opp. Jeg syns det smakte så utrolig godt, og fikk altså lære det. I dag kikket jeg på Angry chickens blogg, og da begynte det å gå noen lys opp for meg. Jeg har aldri tenkt på at denne teen har et navn, men det har den altså. Det heter Masala Chai (norsk: Krydderte). Jeg var innom Wikipedia, og der fant jeg også en artikkel om akkurat denne drikken. Det begynte også å demre for meg at man nå kan kjøpe Indian Chai i butikken. Den er god, men ikke på langt nær så god som denne hjemmelagde varianten.



Jeg har alltid lagd denne teen i min morfars gamle kaffekanne, og i dag fant jeg ut at det måtte være dagen for å lage Masala Chai igjen. Jeg har aldri brukt noen fast oppskrift, men slumpet oppi ingrediensene etter smak og behag. Men i dag gjorde jeg et slags overslag over hva og hvor mye jeg tar oppi, men man må uansett smake seg frem selv.

3 dl vann
3 dl melk (ikke bruk skumma, det blir for kjipt i denne sammenhengen)
2 teskjeer svart te, gjerne Earl Grey
Ca. 8 kardemommekapsler (lett knust for å frigi smaken fra frøene)
1 kanelstang (ca 3-4 cm lang)
Sukker

Med denne teen har man alt oppi kanna/gryta samtidig, og koker opp. Jo lenger du lar det stå og småkoke, jo mer smak blir trukket ut av ingrediensene. Jeg pleier å sile teen når den har fått den smaken jeg ønsker, ellers kan den bli for sterk etter hvert. Vanligvis bruker jeg ikke sukker i te, men denne teen krever sukker for å få fram den riktige, deilige smaken. Hvor mye er smak og behag. Når jeg smaker på teen mens jeg lager den, smaker jeg på den med sukker i, da det gir det riktigste bildet.

Teen blir tradisjonelt sett lagd i varme land. Men for meg er dette egentlig en kosedrikk om vinteren. Jeg syns at ingenting kan erstatte god gammeldags kakao vinterstid, men Masala Chai er en verdig kandidat til å avlaste kakaodrikkingen litt. Blir man helt hekta, så kan man gjøre som Angry chicken, og lage sitt eget Masala Chai konsentrat til daglig bruk. Nam :-)



I'm home again. A trip was just what I needed, and now I feel inspired, and have more plans than I will ever be able to do anything about. While being on holiday, I visited my stepsister. We talked about tea, and I told her about a tea a friend from Pakistan taught me to make back in 1990. It started with him serving me this tea, telling me that they used to make it in his home when he grew up. I instantly liked it, so he taught me how to make it. Today, I visited Angry chicken's blog, and then it dawned on me that this kind of tea actually have a name. It's called Masala Chai. I looked it up on Wikipedia too, and found an article about it. I also realised that since I learned to make it in 1990, you can now buy a version in all grocery shops in this country. But I think the homemade version is much, much better.

I've always made this tea in my grandfather's old coffee pot. I decided that today was the day to make Masala Chai again. I've never used a fixed recipe, but have just put the ingredients in to suit my own taste. But today I measured in order to bring a recipe here on the blog. As always, you have to taste for yourself and find out how you want it to be.

3 dl water
3 dl milk (don't use skimmed milk, but milk with some fat in it)
2 tablespoons of black tea, e.g. Earl Grey
About 8 cardamom pods (slightly crushed to release the flavour from the seeds)
1 cinnamon stick (about 3-4 cm long)
Sugar

When making this tea, you put all the ingredients in the pot at the same time. Bring to boil, and then let it simmer to extract the flavours form the ingredients. I always drain the tea when I'm satisfied with the flavour, or the tea will become too strong. I usually never use sugar in my tea, but in this tea sugar is a must to bring out the lovely flavour. How much is up to you. When I taste the tea while making it, I always do it with the sugar in it, or else it will not taste right.

This tea is traditionally made in warm countries. But I like to make it in the cold winter time. I don't think anything can replace hot chocolate in the winter, but Masala Chai is a nice change in between. If you end up liking it so much that you need it everyday, you can do as Angry chicken has done, and make your own Masala Chai concentrate for daily use :-)

4 comments:

Hobbygåsa said...

Dette høres jo kjempegodt ut! Hehe jeg tyr nok oftest til posene jeg... Jeg drikker ikke kaffe, så te går det endel av kan man si. Ha en flott helg Hilde, gleder meg til å se hva all energioppladningen din blir brukt til!

Moan said...

Åå...
Deilig med hjemmelaget chai!
Denne skal jeg lagre!

God helg :-)

Hennes said...

Hei.
Dette har jeg aldri hørt om, og det sier sikkert litt eller alt om meg. hi hi.
Men det høres godt ut.

Ha en fin uke.
Linda

Rebecca said...

I used to work for a Pakistani family at a flower shop. They would bring in a similar tea in thermoses where they would cook tea bags and cardamom pods, sugar, and milk together. It was so nice! Your recipe sounds better.