05 May, 2010

Rabarbrapai / Rhubarb crumble


I går snødde det her. Derfor har tanken om at årets første innhøsting fra hagen skulle være nært forestående, vært ganske fjern. I fjor vår besto årets første innhøsting av ruccolla, vårløk og urter. I dag oppdaget jeg imidlertid at rabarbraen allerede står og strutter i været som bare det. Jeg var ikke sen om å løpe ut med saksa. Det sies at rabarbra er best tidlig på året. Jeg tror det har med å gjøre at den blir mer trevlete senere. Ikke for det, noen av mine beste barndomsminner handler om å plukke rabarbra sent på sommeren i Nordland. Rabarbra er en plante som liker mye næring, og bak utedoen i mitt barndomsparadis i nord, vokste de flotteste og største rabarbraene jeg har sett noen gang.



Yesterday, it snowed. So the thought of harvesting something from the garden has been quite remote. Last year, the first plants to be harvested were rocket, spring onions and herbs. Today though, I suddenly noticed that the rhubarb was ready for eating. I just love the first harvest from the garden, so I immediately ran out with a pair of scissors to get some. They say that rhubarb is best early in the season. (Although some of my best childhood memories were to harvest rhubarb late in the summer in the northern part of Norway.) There were more that enough for my sudden plan today: Crumble pie. I'm not very fond of baking, but crumble pie is so easy that even I like to make it. I've made it several times. Sometimes with just rhubarb, sometimes with rhubarb and strawberries. Or with just strawberries. Both rhubarb and strawberries taste wonderful with vanilla, so I add some vanilla sugar on top. Strawberries mixed with blueberries are lovely, and so is a version with blueberries only. Apples with a bit of cinnamon, or plums or cherries are great too. In other words, everything seems to be possible. Maybe apple with a sprinkling of honey would be nice? I think I will have to try that too :-)



Her i hagen har planten en mer kummerlig tilværelse. Jorda er skrinn der den står. Den får kasta en neve med gjødsel etter seg litt ut på sommeren, ellers så må den klare seg selv. Klare seg selv gjør den fint, den er allerede velvoksen lenge før den årlige neven med gjødsel. Imidlertid fant jeg fire blomsterknopper på den, og hvis jeg har lært riktig, så er blomster på rabarbraen et tegn på at den trenger mer næring. Uansett, her var mer enn nok til dagens plutselige plan: Smuldrepai med rabarbra. Jeg er ingen Bakemester Harepus, tvert imot. Kakebaking er ikke blant mine favorittsysler. Men da jeg fant en oppskrift på smuldrepai for noen år tilbake på bloggen til den Gode Feen, skjønte jeg at det fantes en veldig god løsning for sånne som meg også. Løsninger som innebærer aktivitet av typen smell-alt-sammen-i-en-bolle-og-strø-over-frukten-og-stek er vidunderlige.



I found this recipe in a Norwegian blog, Den Gode Feen, but I can't find it now. So I'll write it here:

Wash the rhubarb, and cut into 2 cm pieces. Use as much rhubarb as you need to cover the bottom of an ovenproof dish. Sprinkle a couple of tablespoons of sugar on top (or substitute one tablespoon of sugar with one tablespoon of vanilla sugar.)

Mix and put on top of the fruit:
1,5 dl oatmeal
1,5 dl flour
100 grams of melted butter
1 dl sugar

After sprinkling the mix on top of the fruit, bake in an oven for 30 minutes on 180 degrees Celsius. It is very good served with icecream, and it also tastes good a day later.

Another thing that tastes wonderful is jam made with rhubarb, strawberries and vanilla sugar…And ice cold rhubarb lemonade…And sweetly stewed rhubarb with cream…But that's for some day :-)




Jeg har lagd smuldrepai mange ganger. Noen ganger med bare rabarbra. Kombinasjonen rabarbra og jordbær er knallgod. Både rabarbra og jordbær passer fint med vanilje, så jeg pleier å ta litt mindre sukker enn i oppskriften, men supplere med å strø over vaniljesukker. Bare jordbær går fint, men jordbær er også godt i en blanding med blåbær. Bare blåbær er ypperlig, eller kirsebær, eller plommer, eller man kan lage en versjon med epler og kanel. Alt er mulig med andre ord. Kanskje epler med honning over ville vært godt? Tror jeg må prøve det også en dag :-)

Nå klarer jeg ikke finne oppskriften i bloggen til Den Gode Feen, så jeg tillater meg å skrive den ned her:

Skyll av rabarbraen og kutt opp i ca. 2 cm store biter. Bruk så mye rabarbra at du dekker bunnen av ei ildfast from. Strø et par spiseskjeer sukker over (jeg bruker altså 1 ss sukker, og 1 ss vaniljesukker).

Bland til en smuldremasse:
1,5 dl havregryn (du verden så god samvittighet man får av denne kaka…)
1,5 dl hvetemel
100 gram smelta smør
1 dl sukker

Fordel smuldredeigen over frukten. Stek på 180 grader i ca. 30 minutter. Serveres for eksempel med vaniljeis, og er også veldig god dagen etter.

En annen ting som er veldig godt, dog mer arbeidskrevende, er syltetøy laget med en blanding av rabarbra, jordbær og vaniljesukker... Og kald rabarbrasaft med et hint av kanel… Og rabarbragrøt med fløte på... Men det får bli en annen dag :-)

11 comments:

Pernilla said...

Nå får jeg nesten sommerfølelse når jeg leser dette. Min rabarbra har så vidt kommen opp og står i knopp. Jeg må nok derfor vent litt til jeg kan lag noe godt av den men jeg glær meg.
Jeg har ikke prøvd med havregryn i tidligere men nå har jeg oppskrift på det, supert!


Kos deg videre i uken!

Pernilla

Vibekes lille ullne said...

Det var ikke verst! Første innhøsting dagen etter snestormen! Rabarbraen har såvidt begynt å titte opp her også, og den lever en kummerlig tilværelse som din! :)

Anonymous said...

Åh! Deilig sommerfølelse, på tross av at det helst er surt og kaldt ute... Tusen takk! Selv har jeg bare en altan med krukker og derfor ingen rabarbra, men jeg har allerede observert et par rabarbrastilker i hagen til foreldrene mine. Kanskje det er nok til en liten rabarbrapai?

Vet du om det er håp om flere "avlinger" dersom man høster rabarbraen nå så tidlig?

Hilde C. said...

Takk for hyggelige kommentarer :-)

innfall: Jeg vet ikke helt om et par stilker er nok til en pai, det kommer an på hvor store de stilkene er. Men du kan jo blande inn noe annen frukt. Jeg tror rabarbraen fortsetter og vokse selv om du tar noen stilker :-)

Sylvia said...

Rabarbra og sukker ER sommer!!! Selv om det regner. Surt og godt, det kiler helt opp i kinnbeina.
Tenk at "sommeren" er hos deg, Hilde!

Turid Holm Flaa said...

Så utrolig langt rababraen er kommet hos deg. Her er den ikke kommet opp jorda, ikke så vidt jeg har sett. Og bor jo ikke så langt fra Oslo.

Hyggelig at du har vært innom hos meg. Ønsker deg en riktig god vårkveld.

Hobbygåsa said...

Den kaken høres rågod ut! Jeg lagde ofte rabarbragrøt av den vi hadde i hagen, det syntes jeg er kjempegodt. Min kjære ble visst litt lei, for plutselig et år var rabarbraen borte... Han sier han ikke har fjernet den, men den blir da ikke bare borte? Eller? Jeg har iallefall ikke gjort noe med den... Jeg savner den, og lurer på om jeg skal få plantet ny :-)

Sandoren og Blåsten said...

Så fin blogg og sommerlig innlegg! Morsomt med hekle-ideene også! Legger meg til som følger jeg.

Jeg har bare rabarbra på hytta, men skjønner at jeg må få meg rabarbra hjemme også ja.

Smuldredeig hørtes knall ut for talentløse bakere/kokker som meg! Takk for oppskrifta!

Hilsen Gry K

Maret said...

No kjenner eg smaken av rababra, nydelig..
I min barndom vart det sakt at ein ikkje skulle ete så mykje av rababraen etter at den hadde blomstra, er vistnok da full av syre og ikkje heilt god for magen..
Eg brukar å "skrelle" den og skjære opp i bitar, putte i plastposer og fryse. Då har eg til kaker eller fruktgrøt ut over heile vintaren.

Hilde C. said...

Hobbygåsa: Det er vel kanskje med rabarbra som med andre planter, at noen ganger går de dukken? Plant en ny :-)

Maret: Jeg visste ikke at den fikk mere syre etter blomstring, det var nyttig å vite. Lurt at det går an å fryse den, det tror jeg jammen jeg skal gjøre. Takk for tipset :-)

Anonymous said...

Hei! Koselig blogg! Hadde bare lyst til å gi et tips - du bør vurdere å skjære bort blomsterstilkene på rabarbraen, de "stjeler" næringa til stilkene og gjør rabarbrastilkene mer trevlete etter hvert. Og det er ikke farlig for rabarbraen, den vil jo fortsette og vokse, enda bedre uten blomstene! Nå skal jeg lage rabarbrapai!
Mvh
EM