17 September, 2010

Nyheter i hagen / News in the garden


Jeg syns det er gøy å prøve noe nytt i kjøkkenhagen hvert år. I vår fikk jeg noen knoller av jordskokk av moren min. Det er en ny grønnsak for meg, både å dyrke og spise. Jeg kan ikke huske å ha smakt jordskokk noen gang. Jeg satte meg ikke inn i dette med jordskokk, jeg bare plantet knollene i jorda. Stor var derfor overraskelsen da knollene skjøt ut planter på et par meter! Med nydelige gule blomster i toppen. Ifølge Bioforsk sine nettsider så kan det botaniske navnet oversettes direkte til "knollsolsikke" på norsk, og det navnet passer i grunnen perfekt. Jeg har ennå ikke smakt på jordskokkene, jeg tror de skal få stå i jorda en stund til først. Etter hva jeg nå har lest om denne grønnsaken, så kan den også overvintre. Når man høster den, så kan man bare la noen knoller bli liggende igjen i jorda, så vil de spire av seg selv neste år. Det er sånn jeg liker, planter som ordner det meste selv :-)I think it is fun to try something new in the kitchen garden every year. This spring, I got some Jerusalem artichoke roots form my mother. That's a new acquaintance for me, both to grow and to eat. I didn't read anything about this plant before planting the roots. Imagine the surprise when the roots shot out really tall plants, about two meters high! And with beautiful yellow flowers on the top. I still haven't tasted the roots; I believe they need some more time in the soil before I harvest them. After what I've been reading, they survive winter here, and if you leave some of the roots in the soil, they will start growing again in the spring. That's just the kind of plants I like, the ones that do most of the work themselves :-)Den andre overraskelsen i hagen i år er blå druer. Denne planten (visstnok en russisk drueplante) var også en gave fra moren min, og ble plantet for et par tre år siden. Vi var spente på hvor godt den kom til å klare seg utendørs vinterstid, men det har gått bra. I fjor fikk vi totalt sett 10 druer på planten. I år slo imidlertid drueplanten til, og har produsert mange drueklaser. Druene er ikke særlig store, men de begynner nå å bli søte med god smak. Fuglene og en del av insektene i hagen har også lagt sin elsk på dem. Det er greit for meg, de har jo også gjort en jobb i kjøkkenhagen gjennom sesongen :-)


The second surprise in the garden this year is blue grapes. I believe it's a Russian variety, and it was also a gift from my mother a few years back. We wondered if it would survive the Norwegian winter as an outdoor plant, and luckily it has. Last year it produced 10 grapes in total, but this year it really decided to start producing fruit. The grapes aren't very big, but are becoming increasingly sweeter, and with a delicate taste. The birds and insects in the garden love them too, but I don't mind sharing some with them. They do their bit of work in the garden too :-)


8 comments:

Vibber`n i Farta said...

Oi, så utrolig artige vekster du har i hagen! Trodde virkelig ikke man kunne få druer til å vokse i Norge, imponerende! Artig å følge med på bloggen din =)

Hobbygåsa said...

Nydelige gule blomster Hilde, de var virkelig lekre! Og så gøy at du har fått til druer, det kan ikke være lett i dette landet. Ha en fin helg!

ide-puffen said...

Hei
Helt tilfeldig jeg er innom deg. Søkte opp plommechutney og her er jeg hi hi. Skal prøve oppskriften din og den jordskokk grønnsaken høres spennende ut. Hva bruker du den til. Supper?

Koselig å være innom deg.
Ha en god helg videre

Hilsen
Randi

Hilde C. said...

Takk for hyggelige kommentarer :-)

ide-puffen: Jordskokker er et såpass nytt bekjentskap at jeg vet ikke helt ennå hvordan jeg kommer til å bruke dem. Tenkte jeg skulle lete rundt etter ideer etterhvert :-)

Annepålandet said...

Heihei! Jeg har vokst opp med jordskokk i hagen jeg. Ganske morsomt at det plutselig har blitt en in-grønnsak, som selges i dyre dommer i grønnsakdisken på Meny! De dyrkes omtrent som poteter, men avlingen blir mye mindre, det er sikkert derfor de ble "utkonkurrenrt" av poteten i tider da det var vanskelig å få nok mat til alle. Det kjekke med jordskokken er at hvis du ikke gidder/orker/husker å høste dem en høst, blir de ikke fornærmet men spretter like glade opp igjen neste år. Det liker jeg! Du kan høste dem når blomstene har visnet. Etter hvert sprer de seg og blir så mange at du får rikelig både til en flott blomsterbukett og til salaten. De kan brukes rå - i salat for eksempel, eller kokt, for eksempel til suppe. Så Jamie Oliver på TV for noen år siden - han bakte dem til julemiddagen (som bakte grønnsaker). Hadde tenkt å skrive litt om jordskokk på bloggen min snart, så følg med!
Morsomt at det er flere som dyrker dem også - trodde det bare var meg jeg. Men druer, det har jeg dessverre ikke. Det er nok for kaldt her i høyden.

Hilde C. said...

Annepålandet: Så kjekt at du har tenkt å skrive et innlegg om jordskokk. Gleder meg til å lære masse :-)

Sandoren og Blåsten said...

Så artige hageplanter da! både druer og jordskokk! Disse skulle jeg også gjerne hatt i hagen, får man tak i jordskokk-knoller på hagesentre?

Jeg er også veldig glad i slike planter som klarer seg selv og sørger for å bli flere sånn helt uten særlig hjelp....

Hilsen Gry K

Hilde C. said...

Sandoren: Jeg aner faktisk ikke om man kan få tak i jordskokk på hagesentre. Jeg fikk knoller av moren min, som igjen hadde fått av noen hun kjente. Et tips kan være å spørre på et hagediskusjonsforum på nett. Der er det mange som har mye rart i hagen, og som kanskje vil bytte bort noen knoller hvis du har noe å bytte bort til gjengjeld :-)