15 May, 2009

Kråka / The crow


Det har vært mange småfuglbilder i denne bloggen, men ingen bilder av kråka. Kråker og skjærer er vel ganske utskjelte fugler med få fans, så jeg tenkte jeg fikk slå et slag for kråka i dag. De blir vel oppfattet som grådige fugler, men sammenlignet med oss mennesker, så er det vel ikke så mye av jordas ressurser de egentlig forbruker. De forvalter sin plass i økosystemet slik alle dyr gjør. Praktiske er de også. Om jeg kaster brød i kompostbingen, vil det ta uker før det er nedbrutt og forvandlet til næringsrik jord. Putter man brød i en kråke, kommer det ut i andre enden som gjødsel etter noen timer. Tidenes aller mest effektive kompostmaker med andre ord.



There have been many photos of small birds in this blog, but no crow pictures. Crows and magpies aren't very popular birds, so I thought I should say something nice about them today. I believe crows are mostly being perceived as greedy creatures, but compared to human beings; they don't use much of this planet's resources. They have their place in the eco system like all animals. And they are practical birds. If you throw some bread into a compost bin, it will take weeks until it is transformed into compost. If you put bread into a crow, it will come out in the other end as fertilizer after a few hours. Overall, they must the most effective compost makers we have.


Noe av det som fasinerer meg med kråker og skjærer, er evnen de har til å løse problemer.
Når jeg kaster ut brødbiter, så vet jeg det bare tar et par minutter før kråka kommer og samler alle brødbitene. Den får plass til 3-4 biter i nebbet, flyr noen meter, legger bitene under en busk, og kamuflerer dem ved å legge dødt løv over. Dermed har den matpakke en stund.



One of the things that fascinates me with these birds, are their problem solving abilities. When I throw bits of bread outside in the garden, it rarely takes more than a couple of minutes before the crow comes. It picks three or four pieces of bread, fly a few meters, put the bread on the ground, and hide the bits by putting dead leaves on top.



I dag viste det seg imidlertid at kråka ikke var helt fornøyd med brødet jeg kastet ut. Det var for tørt. Men den visste råd. Den tok 3-4 brødbiter med seg, fløy til fuglebadet, og slapp brødbitene oppi. Etter en kort bløtlegging, tok den brødbitene opp og fløy av gårde. Jeg ble helt fasinert. Det minte meg på kråkene som lever langs sjøkanten. De plukker blåskjell, flyr høyt opp i luften, slipper så blåskjellet ned på stein eller asfalt, slik at det knuser. Kråka trenger ikke nøtteknekker, den ordner det sjøl.



Today though, it turned out that the crow was not at all happy with the bread I threw out. It obviously was too dry. The crow picked three or four bits of bread, flew to the bird bath, and put the bits into the water. After a short soaking, it collected the bread, and flew away. I was really fascinated. It reminded me of the crows living by the shore. They pick mussels, fly high up in the air, and drop the mussels onto rock or asphalt so the mussels break open and are ready to be eaten.



I kampen med de andre dyra, ser den imidlertid ut til å tape for ekornet. For noen dager siden så jeg et ekorn som jeg vil tro var på jakt etter fugleegg? Den ålte seg elegant opp og ned og rundt trestammen, med to veldig kampvillige kråker i hælene. Ekornet vant suverent med sin smidighet, mens de stakkars kråkene hengte seg fast i grenene med vingene sine. Det kan jammen være en kamp på liv og død der ute i et ellers fredelig nabolag. Jeg er glad jeg kan gå på kolonialen i stedet :-)



But the crow seems to loose its battles with the squirrel. I saw a squirrel the other day, probably looking for eggs to eat? The squirrel elegantly slid up, down and around the tree trunk, with two very angry crows in its heels. The crows didn't stand a chance though, since their wings got caught by the branches. So in an otherwise peaceful neighbourhood, some life- and death battles sometimes go on. I'm glad I can just visit a grocery store instead :-)

19 comments:

♥ Gamleheksa ♥ said...

Så artig innlegg. Jeg har visst aldri studert kråka så nøye, jeg. Flotte bilder!

Wendy said...

Great photos of a fascinating bird. I agree that crows are considered a nuisance although they have a valuable purpose in our world.

Judith said...

Så flotte bilder av kråka! Er litt redd kråkene jeg, de er så store, er redd de skal gå løs på kattene, men denne ser jo helt harmløs ut.
Blinkskudd.

Hobbygåsa said...

Oj her var det mange blinkskudd Hilde, på det første med vann ser det jo ut som den sitter og spytter ut stråler med vann hehe. Skikkelig flotte bilder! Ja kråka og skjæra er ganske spennende fugler hvis man studerer de litt. Og det får man jo gjort når man forer småfuglene... Det er de utroligste stillinger de vrir og vrenger kroppen i for å prøve å få tak i litt fuglemat. De ser ut som rene akrobatene. Og har de fått det til en gang så husker de hva de gjorde, ikke noe trøbbel med å få tak i mat etterpå da. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har flyttet posene med nøtter, siste gang spjæret skjæra posen mens den flakset i frie luften - utrolig! Nå er det innkjøpt beholder til å ha nøttene i, så nå går det bra. Tror jeg skal sette spaet mitt litt høyere ja- kult - da kan jeg shoppe litt igjen :-) Ha en fin
17.mai!

Hanne said...

Morsom lesning. Du har virkelig hatt øynene med deg! Og så flotte bilder som du har tatt.
Jeg ønsker deg en heidundrende flott 17. mai!
Pludrehanneklem

punkin said...

I think crows are interesting for the same reason.
I enjoy the pictures.

ANNEPÅLANDET said...

Fantastiske bilder - hvor lenge måtte du ligge på lur for å få tatt disse blinkskuddene?

Jeg har vokst opp med kråker og skjærer som nærmeste naboer, og det var alltid mye halloy og morsomme historier med dem. De er åpenbart smarte på en eller annen måte, man må jo nesten bli imponert over dem. Men de lager mye rabalder.

Ha en fin 17. mai!

Anonymous said...

Så FLOTTE kråkebilder! Jeg hadde liksom ikke trodd at jeg skulle bli fascinert av ei kråke, men det ble jeg. Så da måtte jeg bare kommentere :)

Hilde C. said...

Gamleheksa: Takk :-)

Wendy: Thank you. They probably can be a nuisance too, but as you said, thay have their purpose too :-)

Judith: Jeg håper iallefall den er harmløs, siden den ser ut til å ha flyttet inn i hagen her :-)

Hobbygåsa: Det er det samme her, de trener og finner løsninger. Det er ganske fasinerende å se på. Lykke til med fuglespa-et :-)

Hanne: Takk :-)

Punkin: Thank you :-)

Annepålandet: Med disse bildene hadde jeg egentlig råflaks. Jeg satt og hadde utsikt rett på fuglebadet, og jeg hadde lagt ut nok brød til at kråka holdt på en godt stund. Så denne gangen var det egentlig bare å få fram kameraet og knipse i vei. Noen ganger har man bare flaks :-)

Idavictoria: Så hyggelig at du ville kommentere, og kjekt at du ble fasinert av kråka :-)

Alexandra said...

I love the pictures. They're beautiful!

Lykkelita said...

He he, morsomt innlegg om kråka. Vi har fått et skjur-reir i hagen vår og etter mye diskusjon fant vi ut at de skulle få bo der i år. Det er så fasinerende hvordan de løser problemer og fikser på redet sitt. Så min tidligere irritasjon mot denne type fugler har nå endret seg kraftig. Jeg liker godt å følge med på dem daglig, nå venter vi bare på at ungene skal komme:)
Herlige innlegg under her (det er lenge siden jeg har vært inne hos deg.)
Elsket plastforkle'et ditt, maten så himmelsk ut og jeg venter i spenning på strikkeprosjektet:)

Anonymous said...

Herregud så flotte bilder søss:))

Candy Schultz said...

That's an interesting take on composting. That is true of all animals in one way or another I suppose.

Hope you are well. I am healing.

Rachel said...

Great crow pics! Our crows here are all black, so yours is very interesting with the white on it...very busy bird too!

I always have to laugh when I hear the expression, "eating crow" because who would REALLY eat a crow???

:)

Have a great week-end!

Lena said...

Herlige bilder Hilde! Kråka klarer seg tydeligvis ganske godt og får nok ufortjent mye kjeft;-)

Sylvia said...

Kråker har jeg alltid likt, også har de så fine "farger". Og alle de flotte bildene/blinkskuddene du har fått tatt, da! herlige var de, Hilde!

isabel tiago said...

Fascinating scenes for which the privilege to see and photograph up close. Beautiful...

UnePune said...

Så tøffe bilder! Likte spesielt det ene med "vannstrålen" =)

Tanja said...

Skikkelig fine kråkebilder (Blir litt nysgjerrig på hva slags kamera du har). Vi har til stadighet besøk av mange kaier i hagen vår, og det er moro å prøve å få fine bilder av dem. Ellers er det ekstra gøy å prøve å fotografere nøtteskrika på fuglebrettet når vi er på hytta. Den er så folkesky...

Kan jeg forresten spørre deg om hvordan du lager en header av egne bilder i bloggen?