19 March, 2009

Et dukkeunivers / A doll universe


(Scroll down for English version :-)
Jeg besøkte en lekebutikk i anledning av at min lille niese fylte 4 år. Hun ønsket seg en dukke, og "rosa greier" som hun kalte det. Jeg vil jo gjerne være en snill tante, altså dro jeg for å kjøpe en dukke, og eventuelt se på noe "rosa greier". Da jeg kom inn i det som helt tydelig var "jenteavdelingen" i lekebutikken, skjedde følgende: Den feministiske delen av hjernen min fikk fullstendig rosasjokk og besvimte. Altså måtte den lille resten av hjernen min som fremdeles var våken (den delen som beveger armer, bein og kredittkort), gjennomføre resten av handelen. I denne "jenteavdelingen" var alle plakater rosa, emballasjen rosa, skriften rosa, og innholdet var temmelig rosa det også. Alt det rosa fløt såpass sammen i hverandre, at jeg hadde problemer med å se selve lekene (eksempelvis rosa plastikkponnier med rosa man og rosa hale). Etterpå har jeg ikke klart å avgjøre om jeg syns det var mest komisk, absurd eller skremmende. Jeg kjøpte en Baby Born dukke til niesen min, men bestemte meg for å overse ønsket om "rosa greier". Ære være henne for å like rosa, men det betyr jo ikke at hun ikke kan like andre farger også. Jeg har sydd en liten garderobe til dukken hennes. Det er litt rosa her og der, men med vekt på andre farger, da denne tanten her har fått nok av baaaare rosa for en stund.Da jeg gikk i gang med å sy dukkeklær, hadde jeg egentlig ingen plan. Rett og slett fordi jeg aldri har sydd verken store eller små klær før (unntatt skjørt med strikk i livet til meg selv). Så det hele utviklet seg gjennom prøving og feiling. Jeg måtte finne enklest mulige løsninger for å klare å fullføre. Jeg endte opp med å tenke i rektangler. Jeg begynte med å sy inn alle kantene på stoffrektanglene. Skjørtene er rektangler med strikk i livet. Toppene er rektangler, med borrelås på de korte endene for å feste dem sammen på ryggen, med små rektangler over skuldrene. Buksa er to rektangler sydd sammen, og hvor jeg klippet opp på midten for å få buksebein. Soveposen er basert på rektangler, og det samme er kappen med strikk og borrelås i halsåpningen. Så om jeg ikke er noen rosatante akkurat nå, så er jeg muligens en lett firkanta en ;-)
Neste bloggpost kommer til å handle om at jeg også heklet lilla skjerf og fotformsko til dukken.

My little niece was turning 4 years old, so I visited a toy store. She wished for a doll and some "pink stuff". Since I wanted to be a nice aunt, I went to look for a doll and maybe some "pink stuff". When I entered what was clearly the part of the store that was intended for girls, this happened: The feminist part of my brain got a complete pink shock and fainted. So the small rest of my brain that was still awake (the part that moves arms, legs and credit cards), had to complete the shopping. In this part of the store, all the signs were pink, the packaging was pink, the letters were pink, and the content was pretty much pink too. All the pink flowed into each other, so I actually had problems seeing the toys (e.g. pink plastic ponies with a pink mane and a pink tale). Afterwards, I've had trouble deciding whether I think this was totally ludicrous, absurd or just plain scary. I bought my niece a doll, but decided to ignore her wish for "pink stuff". I can understand and relate to the fact that she adores pink, but I'm sure she can like other colours too. I've sewed a wardrobe for her doll, with a bit of pink here and there, but I've focused on other colours. I believe this aunt got enough of just the colour pink for a while.When I started sewing the doll clothes, I had no plan, because I have never sewed any big or small clothes before (except a skirt for myself). This project evolved through trial and error. I had to find the simplest solutions to be able to complete. I ended up thinking in rectangles. I started by sewing in all the edges on the fabric rectangles. The skirts are rectangles with an elastic band around the waist. The tops are rectangles, where the short ends have Velcro on the back for closing, with little rectangles over the shoulders. The pants are two rectangles sewn together, where I cut in the middle to make the legs. The sleeping bag is based on rectangles, and so is the cape with an elastic band and Velcro at the neck.


25 comments:

Magaki said...

Jeg bare må flire litt av rosasjokket. Håper at du er frisk igjen :)
Fin garderobe til BabyBorn :)

Annepålandet said...

Du er en skikkelig supertante - alle niesers drøm! Og så fint det ble!

Jeg fikk sydd og strikket dukketøy av alle tantene mine + mor og farmor. Skikkelige, solide saker som tålte ivrig lek, i motsetning til de få tingene jeg hadde som var kjøpt. Jeg har dem fortsatt, det er så koselig å ha.

Da jeg rota litt rundt i hyllene på biblioteket, fant jeg forresten MANGE bøker med oppskrifter på sydd og strikket dukketøy, ganske nye, til min store forbauselse. Et tips - i tilfelle niesen skulle ønske seg mer "rosa greier". Det var så mye fint!

Hobbygåsa said...

Herrefred så flink du er! Dette er skikkelig lekkert,og niesen din kommer ikke til å merke at det ikke er rosa engang! Hehe,skjønner rosasjokket - det er ikke lett å bevege seg i småjentedelen av lekebutikken nei. Skulle til å si at vi har vel alle vært gjennom den rosatiden, men det har visst ikke jeg - jeg nektet å iføre meg annet enn lyseblått på den tiden iflg moren min. Fordi lillebroren min brukte det... Ha en fin helg!

Gamleheksa said...

Rosasjokk er det raskt å få, ja. Det er jo helt vanvittg.
Den unge frøkna må bli ellevill av glede over dukke med så mange fine klær. Dette var flott.

Lykkelita said...

Du blir nok en favoritt-tante til evig tid nå! Min niese hadde fått pustebesvær av den vakre garderoben til baby born du har kreert.
Så utrolig flink du er!
He he, rosa sjokket kan jeg godt forstå. Da vi fikk første jentebaby i familien skulle jeg ut å kjøpe rosa babytøy for første gang, men det gikk ikke. Niese Marte fikk røde klær av meg...
Stor klem til deg, dyktige bloggvenn!

Hege said...

Tror nok du kommer til å bli favoritt tanten etter denne flotte garderoben ;)

sol said...

Det var en flott garderobe, godt ikke alle gir etter for rosapresset. :)

Synnøve Olava said...

Så snill tante du er..., niesen din må jo bli stormende glad når hun får den dukken med full garderobe... :O)

Ja, man kan fort få litt rosasjokk når man er i jenteavdelingene i visse lekebutikker...

God kveld!

Anonymous said...

Denne dukken er mitt 3.barn. Den skal kles på før barnehagen, gjerne ha et klesskift til før den skal i bilen. Den skal ha "badesengen" (posen med badeandmotiv), på seg. Samt tutt og flaske tilgjengelig i badesengen. Den skal faktisk ha hele garderoben med seg i egen sydd pose (som tante laget til jul). Den skal sitte i setet når lille frøken er i barnehagen, både eieren og storesøsteren må kysse den farvel før vi kommer oss inn porten til barnehagen.
Nå ligger den og sover ved siden av lille frøken, inni badesengen sin.

garnlykke said...

Herlige dukkeklær, enhver småpikes drøm!
I forhold til lappene mine; ja, jeg tenker også at trådene må festes etterhvert, tør ikke noe annet for det betyr nok den sikre skjebne som ufo etterhvert;)

Anita K said...

Jepp, etter dette er det klart at du bare mååå være favoritt-tanta, eller sjefs-tanta eller eller... så fantastiske klær får du ikke kjøpt i lekebutikken altså. Ha en fantastisk helg.

MagFly said...

Om ikkje rosatante, så supertante. Kvar har du funne det fantastiske badeandstoffet?

Hilde C. said...

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer :-)
Kommentaren fra Anonymus her, viser hvordan dukken har det nå. Den er åpenbart i veldig omsorgsfulle hender :-)

Magfly: Jeg husker ikke hvor jeg kjøpte det, og jeg finner ikke kvitteringen nå. Men jeg fant en link hvor det er til salgs, eventuelt kan du jo bruke opplysningene der hvis du vil søke etter stoffet på flere nettbutikker:
http://www.fabricdepot.com/index.php?page=ProductPage&pageid=123057

Badeandstoffet i tynn flannel er en av mine absolutte favoritter. Det ser enda bedre ut i virkeligheten enn på bildene her :-)

Frøken Fryd said...

Håpe ho forstår hvor heldig hun er ;o), i alle fall om noen år. Kjempe fine klær du har sydd til tanteungen din.

Sylvia said...

Noen ganger kan det bli TOO MUCH ja!! heldigvis har datteren på 11 kommet over ROSA perioden sin forlengst. det varte heldigvis ikke så lenge! Men nå ser det ut som om det blir SORT som blir favoritten. Mon tro hvor DET vil ende?
Ha en riktig god helg, dog uten rosa skyer....hi hi

Kverulantinnen said...

Hei! Har nominert deg til Kreativ blogger award på min blogg som takk for mange hyggelige og inspirerende blogginnlegg!

Maret said...

Så flotte dukkeklær du hadde. Er nok ei lita frøken som vil sette pris på dette...

Ha ei fin helg.

Anonymous said...

Utruleg søtt, og jammen godt å høyre at det falt i smak hos dukkemammaen! :)

Kunne tenkt meg lakenpose i det badeandstoffet.. Tenk kor kjekt det hadde vore å komt i Jotunheimen med eiga badeseng!! :D

Hanne said...

Superfin dukkegarderobe! I bloggen min kan du forresten se påskelue til BabyBorn :-)

UnePune said...

Så heldig niesa di er! Hvor har du kjøpt det Små Einsteins stoffet? =) God helg!

Hilde C. said...

Tusen takk for hyggelige kommentarer :-)

Bea: Ja kanskje det er en ny og praktisk oppfinnelse det der med egen badeseng :-)

Unepune: Jeg har kjøpt både little einsteins-stoffet, og tingeling-stoffet det på www.ebay.com :-)

Rebecca said...

Your niece's doll has some great clothes!

candyschultz said...

I have to say she is one lucky little girl.

Felisi said...

Superflott dukkegarderobe! Jeg tror nok du blir mer enn tilgitt for at det ikke rosa :)

UnePune said...

Takk for tips! =) Da skal jeg sjekke ut e-bay neste gang jeg skal handle stoffer =D